Skip to main content

Thuis aan de slag met Lego: Maak een stop-motion filmpje

 Wat is stop-motion?
Stop-motion is een techniek waarbij je beeld voor beeld een filmpje maakt. Eigenlijk plak je gewoon een heleboel foto's achter elkaar, waarvan het onderwerp steeds een heel klein beetje anders is. Door die snel achter elkaar te bekijken, ontstaat het idee van beweging. 
Het is een techniek die al zo oud is als filmen zelf. Stop motion kost erg veel tijd en is daarom vervangen door digitale animatie. Maar omdat je alleen een apparaat waarmee je foto's kunt maken nodig hebt en een app om de foto's achter elkaar te zetten, is het supersimpel om er thuis mee aan de slag te gaan.

Wat heb je nodig?

Als de app gedownload is, begint het leuke werk.   

Stop-motion met Lego
Stop-motionfilmpjes kun je maken met allerlei materialen. Lego is ideaal, omdat je je eigen decors kan bouwen en zelf poppetjes hebt als hoofdpersonen. Bovendien kun je het filmen gemakkelijk onderbreken en later weer verder gaan.

Het apparaat waarmee de foto's gemaakt worden moet stevig staan en na de eerste foto mag die ook niet meer bewegen. Het effect van de stop-motion is anders namelijk weg.

Daarnaast moeten de voorwerpen die verplaatst worden, steeds een klein stukje verzet worden. Te grote verschillen tussen de beelden geven een schokkerig effect. Hiermee moet je zelf even oefenen om te zien of het resultaat is wat je wilt.

Inspiratie nodig?
Kijk maar eens op 
YouTube (zoektermen stop motion lego) om een heleboel mooie, soms zelfs (semi-)professionele voorbeelden te zien.

Waar te vinden?
https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/doetip-maak-een-stop-motion-filmpje-met-lego/news/290/